Walsbay Serveert

PASTEIEN & PROEVERIJEN

In de vroege morgen plukken we verse kruiden uit eigen tuin en snijden de knoflook, rode pepers en uien. We bereiden de sauzen en marinades en kneden het deeg. Dan brengen we de vulling op smaak en als het deeg is uitgerold worden de mallen bekleed en rijkelijk gevuld. Daarna laten we de Pasteien langzaam garen in de warme ovens van het grote AGA fornuis.

De pastei is een gerecht waarbij een vulling volledig bedekt is met een deegkorst. Het is niet alleen een aantrekkelijk gerecht maar de vulling blijft ook mals en sappig in een pasteikorst. afhankelijk van het soort vulling moet de korst soms wel een duim dik zijn om het gewicht van de vulling te kunnen dragen. Daarom is het deeg voor een pastei vaak iets harder en steviger dan het deeg wat gebruikt wordt voor een platte taart.

” In tijden van nood, eet men korsten van pasteien”

Oorspronkelijk werden pasteien tijdens bijzondere gelegenheden enkel door de elite en gegoede burgerij gegeten. De pasteien werden omhuld met een stevig pasteideeg dat meestal enkel bestond uit water en meel. De Lieden die hun deegkorsten niet opaten schonken ze in tijden van nood, aan personeel of arme mensen, de met saus en vleessap doordrenkte korst was voor hen een lekkernij.

Gravure sur cuivre d’Abraham Bosse (1602-1676).

Voor pasteien gevuld met vlees en gevogelte gebruiken wij doorgaans een heet waterdeeg bereid met in roomboter getrokken rozemarijn, eieren, zeezout en meel. Een smakelijk deeg dat iets steviger is dan taartdeeg zodat de vulling mals en sappig blijft en het gewicht van de vulling dragen kan.

Voor de iets kleinere pasteien gebruiken we doorgaans een bladerdeeg dat iets vaker is uitgerold waardoor het iets steviger is dan een klassiek bladerdeeg.

Onze pasteien zijn fraai omhuld en rijkelijk gevuld. Een heerlijk comfort food en een pronkstuk op tafel.

Walsbay KvK 88474356