Vintage kleding shoppen tussen de oldtimers

28-1-2022 artikel in PZC

WALSOORDEN –  In Walsoorden kun je unieke kledingstukken vinden op een speciale plek: in een meekrapschuur uit 1778 en tussen de oldtimers. Walsbay Styling geeft er bijzondere kledingstukken een tweede leven.

Een paskamer in een Bedford vrachtwagen uit 1952 en kledingstukken die uitgestald zijn op een Peugeot uit 1922. Walsbay Styling is geen gewone vintage kledingzaak. Het hoort bij ‘vrijstaat’ Walsbay in hartje Walsoorden. Dat is een bijzondere plek waar van alles gebeurt. 

Het is de thuisbasis van de verschillende ondernemingen van Austin Lion en Connie Sloots. Austin brengt er met Lion Classics klassieke en met name Engelse auto’s terug in originele staat. Ook de werf van Tradewind Yachts hoort bij Walsbay. Er worden traditionele schepen onderhouden, gerestaureerd en er worden zeiljachten gebouwd. In de keuken bereidt Connie grote pasteien. Er komen al regelmatig groepen langs, er worden proeverijen gehouden tussen de oldtimers en het koppel heeft meer plannen. Onder de naam Walsbay Presents gaat er in de toekomst nog veel meer in en rond het vrijstaatje gebeuren. 

De stijl van een tijdsperiode

Sinds een klein jaar bestaat Walsbay Styling. Het idee is ontstaan doordat mensen regelmatig kleding zochten die bij de tijdsperiode van hun oldtimer paste, oftewel ‘time periode correct styling’, vertelt Connie. ,,Het begon als een verlengstuk van de oldtimers.”  Geen verkleedkleding maar kleding in de stijl van een bepaalde tijdsperiode. Bijvoorbeeld een waxjas of ruiten rok, in de Engelse countrystijl. Al gauw werd Walsbay Styling groter dan dat: er zijn kledingstukken uit verschillende tijdsperiodes te vinden, die ook makkelijk gecombineerd kunnen worden met moderne kleding uit een garderobe. ,,Het zijn unieke stukken. Ik wil niet alles vintage noemen, het is met zorg geselecteerde kleding die een tweede leven verdient.” 

Het zijn unieke stukken. Ik wil niet alles vintage noemen, het is met zorg geselec­teer­de kleding die een tweede leven verdient.

Alle kleding wordt gestoomd of gereinigd en lijkt als nieuw. Een rondje langs de rekken maakt hebberig. Van kleding in Gatsby-stijl uit de jaren twintig en vintage jurken uit de jaren vijftig of zestig. Connie laat een lange jurk van blauwe zijde zien, die er als nieuw uitziet. ,,Jaren vijftig. Kijk hoe mooi dit allemaal is afgewerkt.” Een korte jurk met rode en witte bloemen die er perfect uitziet, komt uit de jaren zestig.  ,,Je kunt het plaatje compleet maken met accessoires en bijpassende schoenen. Hier passen hoge witte laarzen goed bij.” Er hangen daarnaast kledingstukken uit recentere periodes en er zijn naast schoenen ook sjaals, broches, oorbellen en tassen. ,,Het is een kwestie van combineren en een stijl maken.”

In een Bedford vrachtwagen uit 1952 bevindt zich de paskamer. © Anne Hana

Van Amsterdam tot Berlijn

Connie en Austin hebben zelf ook een voorliefde voor kleding met een verhaal. ,,We dragen zelf ook kleding die al eens door iemand anders is gekocht.” De kledingstukken haalt Connie letterlijk overal vandaan.  ,,Ik selecteer alles zelf en ga overal heen, ik wil de kleding zien en voelen.” Van een markt in Amsterdam tot in Berlijn. ,,Dan maak ik er gewoon een citytrip van.”  Vintage kleding kent geen doelgroep, de vrouwen die langskomen, hebben alle leeftijden. ,,Iedereen heeft zijn eigen stijl, dat is zo leuk. Laatst kwamen twee dames langs voor kleding in de stijl van de jaren twintig. Ze waren helemaal geslaagd, daar word ik blij van.”

Voorheen kwamen mannen vaak naar een auto of boot kijken met hun vrouw, maar nu staat naast de kledingrekken een comfortabele fauteuil met schemerlamp. Als knipoog naar de man die moet wachten. ,,Ik krijg ook al de vraag of ik kleding voor heren heb.” Walsbay Styling is iedere zaterdag open van 10.00 tot 17.00 uur of op afspraak voor een groep. Meer informatie via walsbay.com

Ik selecteer alles zelf en ga overal heen, ik wil de kleding zien en voelen

Connie Sloots, Walsbay Styling


Tussen de klassieke auto’s zijn er charmante hoekjes vol vintage kleding en accessoires bij Walsbay Styling in Walsoorden. © Anne Hana