1/2 Mile of Walsbay 2019

1/2 Mile of Walsbay 2019

Artikel PZC 15 juni 2019

Goodwood in de polder

WALSOORDEN – In het ‘vrijstaatje’ Walsbay kwamen zaterdag weer honderden petrolheads bij elkaar voor de derde editie van de Half Mile of Walsbay; een ludieke behendigheidsproef voor prachtige oldtimers en hun in stijl uitgedoste passagiers. 

Een mini-Goodwood, dat is wat organisator en zeiljachtenbouwer Austin Lion voor ogen heeft met zijn Half Mile of Walsbay op het terrein van zijn bedrijf Tradewind Yachts.  In het Britse Chichester wordt al jaren op een prachtig landgoed dit enorme evenement gehouden. Niet alleen zijn daar de mooiste klassiekers te bezichtigen, ook komt het publiek allemaal piekfijn gekleed in outfits van de roaring twenties tot  de swinging sixties. Dat maakt de sfeer uniek en dat wil Lion ook. Hij is aardig op weg.

Dikke sigaar

Op het programma stond, behalve flaneren, een ludieke Engelse hillclimb over een parcours van een halve mile, oftwel iets meer dan achthonderd meter. Zoals dat hoort, hadden ook op dit parcours de bochten namen zoals de ‘Tent Bend’, de ‘Job Visser Righthander’ en de ‘Kaai Curve’. Bij de hillclimb draait het niet om wie als eerste over het parcours stuift. De deelnemers, 56 in totaal uit Nederland, België en Engeland, moesten de rit twee keer afleggen. Degene die in de tweede rit zo dicht mogelijk de tijd van zijn eerste manche benaderde, mocht zich winnaar noemen. En dat was Boris Colsen in zijn Austin Healey met een tijd van 0,1 seconde. Zijn prijs: een magnumfles Champagne, een dikke longfiller sigaar en zijn auto kreeg voor de rest van de dag en avond een prominente plaats bij de bar in de historische bouwloods.

Het Walsbay evenement is ontstaan uit onze club van autolief­heb­bers; GMR, Geld Moet RijdenAustin Lion, Organisator

Lagonda

Buiten de loods stonden de deelnemende oldtimers in het gelid te wachten op het startschot. Zo ook Ron Doppegieter en Ellen Blommaart met hun tot in de kleinste details gerestaureerde Commer ziekenwagen uit 1961 die nog dienst deed voor het Elisabethziekenhuis in Sluiskil en een zeer bijzondere Lagonda. ,,Bouwjaar 1936″,  zegt eigenaresse Minouche den Doelder, heur blonde haren voor de gelegenheid in victory rolls gedraaid onder een kokkerrok met kersenprint. Nog ouder was de Packard Coupé uit 1930, eigendom van een Brits stel dat voor de gelegenheid naar Walsoorden was afgezakt. Verder veel MG’s, Triumphs, Porsches, een Bentley, Rolls Royce en een schattige Austin Healey. In een originele Austin Seven werd het parcours voor het eerst verkend. Vlak na de start zwaaiden de danseressen van dansschool Petrella Lion, uitgedost als carwash dames de deelnemers uit. 

,,Het idee van het Walsbay evenement is ontstaan uit onze vriendenclub GMR, Geld Moet Rijden”, zegt Lion. ,,We hebben allemaal mooie klassiekers en wij vinden, die moet je niet in de schuur laten staan en alleen poetsen, daar moet je mee de weg op.” Door die filosofie kunnen veel meer mensen genieten van het gepoetste chroom. 

In stijl

Veel groter, in de zin van meer deelnemers, wordt de Half Mile of Walsbay niet, maar Lion hoopt wel op steeds meer publiek bij het gratis te bezoeken evenement. Het uiteindelijke doel is dat iedereen die Walsbay bezoekt, in stijl gekleed gaat. ,,Zodat je juist opvalt als je niet verkleed bent.”